Välj RÄTT tuggben!

Att välja rätt tuggben för din hund - en liten guide

Att hitta det perfekta tuggbenet för din hund är en viktig del av att vara en ansvarsfull hundägare. Ett bra tuggben kan ge din hund timmar av nöje, hjälpa till att hålla tänderna rena och tillfredsställa deras naturliga tuggbehov. Men med så många olika tuggben på marknaden kan det vara svårt att veta vilket som är rätt för just din hund. Här är en liten guide som hjälper dig att göra det bästa valet:

 1. Storlek och tuggstyrka:

Det första du bör tänka på är din hunds storlek och tuggstyrka. Ett tuggben som är för litet kan lätt sväljas hela, vilket kan leda till kvävning eller magproblem. Ett tuggben som är för stort kan vara svårt för hunden att hantera och kan leda till frustration. Välj ett tuggben som är tillräckligt stort för att hunden ska kunna tugga på det utan att svälja det hela, men inte så stort att det blir ohanterligt.

Tuggstyrka är också viktigt att tänka på. Vissa hundar är kraftfulla tuggare och kan lätt förstöra mjuka tuggben, medan andra är mer försiktiga och behöver ett mjukare alternativ. Om du är osäker på din hunds tuggstyrka, börja med ett mjukare tuggben och se hur snabbt det försvinner. Tips på mjukare tuggben är råhudstugg av ren.

 1. Ålder:

Valpar har andra behov än vuxna hundar. Deras tänder och käkar är fortfarande under utveckling, så de behöver mjukare tuggben som inte skadar deras munnar. Undvik hårda ben. Välj istället mjuka tuggben av renhud till en början.

Vuxna hundar kan hantera hårdare tuggben, men det är fortfarande viktigt att välja ett som passar deras tuggstyrka. Seniorhundar kan ha tandproblem eller svagare käkar, så de kan behöva mjukare tuggben.

 1. Smak och preferenser:

Precis som människor har hundar olika smakpreferenser. Vissa föredrar tuggben med köttsmak, medan andra gillar ben med en mer neutral smak. Vissa hundar gillar att tugga på ben med olika texturer, medan andra föredrar en mer enhetlig konsistens.

Det bästa sättet att ta reda på vad din hund gillar är att experimentera med olika typer av tuggben. Erbjud din hund olika alternativ och se vilka de föredrar. 

 1. Hälsosamma och etiska val:

När du väljer tuggben är det viktigt att tänka på både din hunds hälsa och de etiska aspekterna av produktionen. Undvik tuggben med artificiella färgämnen, smakämnen och konserveringsmedel. Dessa kan vara skadliga för din hunds hälsa och kan orsaka allergiska reaktioner eller matsmältningsproblem.

Välj istället tuggben gjorda av naturliga ingredienser, som råhud eller horn. Dessa är inte bara hälsosammare för din hund, utan de är också mer miljövänliga. Tänk också på var tuggbenen kommer ifrån. Välj tuggben från företag som värnar om djurens välfärd och använder hållbara produktionsmetoder.

 1. Tuggbenets hårdhet:

Tuggben finns i olika hårdhetsgrader, från mjuka till mycket hårda. Hårdheten på tuggbenet bör anpassas till din hunds tuggstyrka och ålder.

 • Mjuka tuggben: Dessa är lämpliga för valpar, seniorhundar och hundar med känsliga tänder eller käkar. De är lätta att tugga och kan hjälpa till att rengöra tänderna. Ett mjukt tuggben är exempelvis tuggben av renhud.
 • Mellan hårda tuggben: Dessa är lämpliga för de flesta vuxna hundar. De ger mer tuggmotstånd än mjuka tuggben och kan hjälpa till att stärka käkarna och rengöra tänderna. Exempel på mellan hårda tuggben är tuggben av nöthud.
 • Hårda tuggben: Dessa är lämpliga för hundar med starka käkar och tänder. De ger mycket tuggmotstånd och kan hålla hunden sysselsatt under lång tid. Exempel på hårda tuggben är ben av älghud. Horn är hårdare än älgtugg.
 • Kort och gott: Renhorn är hårdare än älghud. Älghud är hårdare än nöt. Nöthud är hårdare än ren. Råhudsben som vikts till en wrap ger mer tuggmotstånd än rullar. Rullar ger mer tuggmotstånd än chips/platta tugg.

Det är viktigt att övervaka din hund när den tuggar på tuggben, och se alltid till så det finns fräscht vatten med fri tillgång.

 1. Tuggben för känsliga magar:

Om din hund har en känslig mage så är det viktigt att välja tuggben som är skonsamma mot magen, sikta in dig på renhorn, älgrullar eller renrullar. Dessa vilda djur äter endast det som naturen har att erbjuda. 

 1. Magra tuggben:

Om din hund behöver gå ner i vikt eller har en tendens att gå upp i vikt lätt, är det viktigt att välja magra tuggben. Undvik tuggben med mycket fett eller fyllning. Välj istället tuggben av endast råhud.

 1. Varför tuggar inte min hund på benet?

Om din hund inte verkar intresserad av tuggbenet, kan det finnas flera orsaker. Kanske är det för hårt, för mjukt eller har en smak som hunden inte gillar. Försök att blötlägga det i vatten eller buljong för att göra det mjukare och mer smakrikt. Du kan också prova att fylla det med något gott, som färskfoder eller blötmat.

Om din hund fortfarande inte är intresserad, kan det vara en bra idé att prova ett annat tuggben med en annan smak eller textur.

 1. Vilket tuggben är bäst?

Det finns inget enkelt svar på frågan om vilket tuggben som är bäst. Det bästa tuggbenet är det som passar din hunds individuella behov och preferenser. Ta hänsyn till din hunds storlek, ålder, tuggstyrka, smakpreferenser och eventuella allergier eller känsligheter.